usuwanie historii wyszukiwania

Jak usunąć historię przeglądania

Jak usunąć historię przeglądania? To zależy, z jakiej przeglądarki korzystamy. Jednak we wszystkich jest to możliwe i bardzo proste.

Wystarczy wejść w panel Ustawienia – najczęściej oznaczony trzema równoległymi kreskami lub kółkiem zębatym gdzieś w górnej części okna wyszukiwarki. Następnie odnaleźć hasło „Historia przeglądania”. Po wejściu w to miejsce wyświetli nam się cała dotychczasowa (od jej ostatniego wyczyszczenia), historia. Najczęściej klikając prawym przyciskiem myszy możemy zaznaczyć opcję „Wyczyść wszystko” lub „Wyczyść wybrane”.

 

Jeśli chcemy wykonać nie gruntowne czyszczenie przeglądarki, ale chcemy, aby w historii nie pojawiały się konkretne strony czy wyniki wyszukiwania, kliknijmy w Historii na konkretnym linku prawym przyciskiem myszy i wybierzmy „usuń”.

Warto pamiętać, że historia przeglądania dostępna jest tylko w przeglądarkach, w których została zaznaczona opcja zapisywania historii. Domyślnie jest ona ustawiona dla większości przeglądarek, jednak można to prosto zmienić wchodząc w Ustawienia prywatności. Dobrym sposobem na ominięcie potrzeby usuwania poszczególnych wyników wyszukiwania czy odwiedzonych stron, jest korzystanie z trybu incognito. Każda przeglądarka obecnie ma wbudowany taki tryb.

 

Przeszukiwanie internetu w trybie incognito nie powoduje zapisywania ani historii, ani cookies, ani haseł.

Podczas kiedy historii przeglądania nie ma potrzeby czyścić w jakichś konkretnych okresach czasu, tak warto pamiętać o okresowym czyszczeniu przeglądarki ze zbędnych ciasteczek, podpowiedzi oraz haseł. Znacznie to poprawia szybkość działania wyszukiwarki i nie zaśmieca potencjalnego miejsca. Chociaż przy obecnej mocy obliczeniowej komputerów nie jest to coś, co powinno nam leżeć szczególnie na sercu, warto mieć to na uwadze przy użytkowaniu komputera dla zwykłej „higieny pracy”.

W kwestii usuwania haseł – pamiętajmy, żeby bardziej polegać na własnej pamięci w kwestii haseł dostępów nawet do serwisów społecznościowych, niż zawierzać przeglądarce. W przeciwnym wypadku przeczyszczenie historii może spowodować utratę dostępu do kont. Co więcej, każda przypadkowa osoba mająca dostęp do naszego komputera, będzie mogła zalogować się do naszych prywatnych danych, jeśli wszystkie nasze hasła zapiszemy w przeglądarce.


Was This Post Helpful:

0 votes, 0 avg. rating

Podziel się:

Redakcja

Dodaj komentarz

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij